To już pierwszy 1000!!! Dokładnie pierwsze 1000 wejść.
Dziękuje wam za to że wchodzicie, czytacie i w ogóle...
Ale to tyle o wejściach... Dzisiejsze pyszności to Szarlotka *.*
Dobra dosyć tego bezsensownego gadania... Przeczytajcie przepis ;-)
Przepis :
Składniki :
Ciasto:
- 350 g margaryny
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Jabłkowa :
- 1 kg jabłek (dowolnych)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kaszy manny
- 0,5 łyżki cynamonu
Przygotowanie :
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż jabłka zaczną mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy aż woda odparuje. Do masy dodajemy kaszę, cynamon i mieszamy do połączenia składników.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomocą miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
3/4 ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. około 26 cm (nie trzeba jej wcześniej natłuszczać) i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 15 min. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowaną masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną lub polewą.
Smacznego
P.S. Ja nie piekę tego osobno tylko wszystko razem przez 40 min w 180 stopniach i też jest dobre ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz